drożdże świeże 5 dag,
mleko letnie 1,5 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 60 dag,
sól 1 szczypta,
aromat rumowy 3 krople,
masło 100 gram stopione,
żółtka 3 + 1 jajko "L",
jabłka szara reneta 6 sztuk średnie
kruszonka: mąka tortowa 150 gram,
cukier 100 gram,
masło 100-125 gram miękkie
Świeże drożdże w misce wymieszać z letnim mlekiem 1/2 szklanki, 1 łyżką cukru i mąki, zostawić przykryte talerzem ba 30 minut.
Formy silikonowe 36 cm z kominkiem (mąż do pracy zabiera) i keksówka 22 cm, ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i przełożyć do form.
Na cieście poukładać obrane kawałki jabłek, posypać kruszonką (składniki na kruszonkę wyrobić palcami lub mikserem), piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 40 minut, do suchego patyczka, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie, łatwe do upieczenia ciasto drożdżowe z kwaskowatymi jabłkami, idealne na deser..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz