Składniki:
jajka 6 sztuk "M",
cukier 1/2 szklanki,
jogurt gęsty wiśniowy 3 opakowania (1-380 gram) duże,
budyń waniliowy 2 opakowania,
herbatniki 200 gram,
galaretka wiśniowa 3 opakowania,
wiśnie w cukrze w syropie 200 gram puszka
Składniki o temperaturze pokojowej = jajka ubić mikserem z cukrem do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy jajecznej dodać jogurty gęste owocowe, wsypać budynie i mikserem krótko połączyć składniki.
Tortownice 18 cm z papierem do pieczenia lub jedna duża 26 cm, do form wsypać pokruszone herbatniki, wylać masę sernikową do każdej formy, delikatnie wygładzić wierzch ciasta, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut do suchego patyczka, w formie serniki dobrze wystudzić.
Na wierzch serników rozłożyć wiśnie w cukrze w syropie, galaretki rozmieszać w 1400 ml gorącej wody i prawie tężejące wylać na serniki, schować do lodówki na całą noc - sernik na bazie jogurtów gęstych owocowych z dodatkiem byniu jest bardzo smaczny, delikatny, aromatyczny.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz