jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,,
twaróg bez smakowy 1 kg wiaderko,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 4 łyżki,
śliwki 1 kg,
kisiel wiśniowy 1 opakowanie
Umyte śliwki wypestkować, połówki śliwek wymieszać z kisielem, na dnie formy 30x25 cm z papierem do pieczenia rozłożyć śliwki.
Jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na tzw. kogel mogel.
Do masy dodać odmrożony twaróg (wylać wodę z wiaderka) z wiaderka (użyłam zamrożony, kupuję w promocyjnej cenie więcej i zamrażam, po odmrożenie twaróg z wiaderka czy na kg jest do pieczenia super), wsypać kaszę manną, budyń i mikserem połączyć składniki nie za długo.
Masę sernikową wylać na śliwki, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55-60 minut.
Sernik po upieczeniu mocno wystudzić aby śliwki kisielowe stężały, najlepiej piec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu.
Formę nakryć dużym płaskim talerzem i odwrócić, zdjąć formę z sernika, sernik kroić na porcje - bardzo smaczny, aromatyczny, łatwy sernik pieczony na śliwkach kisielowych, po odwróceniu wystudzonego sernika śliwki są na górze.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz