jajka 6 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, jogurt grecki 4 opakowania (1=380 gram), budyń malinowy 2 opakowania, herbatniki 150 gram
lukier buraczkowy: cukier puder 2 szklanki sok z buraków 3-4 łyżki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki wiórki kokosowe 2 łyżki
SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA = jajka, cukier mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Do masy jajecznej dodać jogurty i połączyć składniki.
Wsypać budynie malinowe i krótko mikserem połączyć składniki.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki, wylać masę jogurtową, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, sernik piec 55-60 minut, w formie sernik dobrze wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem z buraków, sokiem z cytryny na nie za gęsty lukier, ma być lekko płynny.
Sernik wyjąć z formy na duży talerz, polać lukrem buraczkowym, posypać wiórkami kokosowymi i schować do lodówki.
Lukier na środku sernika po przekrojeniu na porcje ma być lekko płynny - sernik z jogurtów greckich jest bardzo smaczną alternatywa dla sernika tradycyjnego z twarogu, jest bardziej delikatny i mniej kaloryczny........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz