Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mleko letnie 2 szklanki,
cukier 1 szklanka,
margaryna 100 gram,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 3 sztuki "L",
mąka tortowa 70 dag,
sól 1 szczypta,
marmolada 250 gram,
śliwki 60 dag
kruszonka: mąka tortowa 150 gram
cukier 100 gram,
margaryna miękka 125 gram
Do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1 szklankę letniego mleka, wsypać 1 łyżkę mąki i cukru, wymieszać, zostawić pod przykryciem na 30 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, cukier wanilinowy, sól, dodać resztę cukru, mleka, wlać stopiony letni tłuszcz, dodać jajka i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto.
Wyrobione ciasto zostawić w misie przykryte talerzem na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Blacha 24x20 cm i keksówka z papierem do pieczenia silikonowa. ciasto wyrośnięte wyłożyć do form, poukładać śliwki i rozsmarować marmoladę.
Z podanych składników palcami zrobić kruszonkę, posypać nią ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, aromatyczne ciasto drożdżowe ze śliwkami i marmoladą z winogron, najle[piej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz