włoszczyzna 1 pęczek,
kapusta biała 1 mała główka,
fasolka szparagowa mrożona 1 opakowanie 500 gram,
kostki rosołowe 3 sztuki,
woda 4 litry,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki, koncentrat pomidorowy 2 łyżki,papryka słodka 1 łyżka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1 łyżka,
sól 1 łyżeczka,
śmietana 12% 200 gram,
mąka pszenna 3 łyżki,
woda 1 szklanka,
koperek suszony 1/2 opakowania
Włoszczyznę obrać i w rozdrobnić w rozdrabniaczu na grubsze kawałki, wsypać do garnka.
Wlać wodę, dodać kostki rosołowe, ziele angielskie, liście laurowe i zagotować, do gotującej się zupy wsypać opakowanie fasolki szparagowej, wymieszać, gotować wszystko z 20 minut.
Do zupy wsypać paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, ostrą, pieprz ziołowy, masło, sól, gotować z 2 minuty.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do gotującej się zupy, mieszać do ponownego zagotowania i zdjąć z ognia, wsypać suszony koperek.
Zupa najlepiej smakuje po kilku godzinach,, można ją podać z ziemniakami, kaszą, makaronem - idealna zupa warzywna na maśle na wiosenne dni, mało jest potrzebne składników, zupa jest lekka i mało kaloryczna.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz