ciasto francuskie nie mrożone 1 opakowanie,
śliwki 8 sztuk,
wiśnie z kompotu bez pestek 4 szklanki,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
woda zimna do posmarowania ciasta - ile potrzeba,
cukier puder - ile potrzeba
Śliwki umyć, przekroić na połowę i usunąć pestki, wiśnie z kompotu odsączyć na sitku, wsypać do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, ułożyć na papierze do pieczenia w formie.
Na cały środek ciasta rozłożyć wiśnie, dodać połówki śliwek, brzegi ciasta nałożyć na owoce zostawiając część środka nie zakrytego.
Ciasto posmarować wodą, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - szybki, pyszny, pachnący deser z ciasta francuskiego nadzianym wiśniami z kompotu i świeżymi śliwkami, nadzienie ciasta jest soczyste ale spód ciasta jest upieczony........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz