Składniki:
udka kurczaka 6 sztuk średnie,
papryka ostra 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżka,
papryka wędzona 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
sok z cytryny 1 łyżka,
przyprawa w płynie 2 łyżki,
ząbki czosnku 8 sztuk
Udka kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, do miski wsypać papryki, wlać olej, sok z cytryny, przyprawę w płynie.
Do marynaty włożyć udka, dobrze natrzeć i schować na kilka godzin do lodówki.
Udka z marynatą przełożyć do brytfanny, wsypać obrane ząbki czosnku, nakryć pokrywą, wstawić do piekarnika nagrzanego na 220C, grzanie góra/dół, pod przykryciem udka piec 40 minut.
Następnie zdjąć pokrywę, zmniejszyć na 150C i na termoobiegu z 10 minut, podawać na ciepło lub na zimno - udka kurczaka w dużej ilości papryk, czosnku, pieczone w brytfannie w piekarniku są smacznym, prostym daniem na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz