Składniki:
ciasto francuskie 2 rolki,
dżem porzeczkowo-śliwkowy niskosłodzony 400 gram,
kisiel brzoskwiniowy 1 opakowanie,
ananas świeży 1 sztuka,
cynamon - ile potrzeba,
cukier 12 łyżeczek,
woda zimna do posmarowania ciasta,
cukier puder - ile potrzeba
Dżem mój domowy porzeczko-śliwkowy wymieszać (lub inny niskosłodzony) z kisielem i mieszając cały czas aby się nie przypalił na dnie garnka i zagotować do zagęszczenia i dobrze wystudzić, jeśli dżem jest gęsty dolać trochę wody do wymieszania z kisielem.
Odciąć dwa końce ananasa, postawić na talerzu i ostrym nożem ścinać z łupiny, potem jeszcze raz pościnać do czystego ananasa i pokroić na 0,5 cm plastry.
Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, podzielić na 6 porcji, na każdy nałożyć porcję dżemu kisielowego.
Plastry ananasa układać na dżemie, posypać cynamonem - pieczony ananas z cynamonem na dżemie smakuje wybornie.
Rogi ciasta do góry złożyć, posmarować ciasto zimną wodą, posypać cynamonem i cukrem.
Piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, piec 30 minut, następnie na termoobiegu 160C piec z 10 minut.
Ciastka dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne, aromatyczne, orzeźwiające na szybko ciastka francuskie z plastrami ananasa, cynamonem, dżemem idealne na deser Noworoczny, na karnawał........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz