Składniki:
jajka 4 sztuki "L",
cukier 1/2 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
banan mocno dojrzały 1 sztuka większy,
mąka pszenna 1,3/4 szklanki,
kakao 3 łyżki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
herbata z cytryną 3/4 szklanki
truskawki 70 dag,
cukier 2 łyżki,
galaretka cytrynowa 2 opakowania
Jajka, cukier, olej, dojrzały mocno banan mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i utrzeć na gładką masę dość gęstą.
Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dól około 40 minut, do suchego patyczka.
Ciasto wystudzić w formie i zimne nasączyć herbatą z cytryną.
Umyte truskawki bez szypułek w garnku zmiksować dokładnie, truskawki zagotować i gotować z 3 minuty mieszając, zdjąć z ognia i wsypać cukier i galaretki, dobrze wymieszać do rozpuszczenia galaretek, wystudzić.
Gdy masa zaczyna tężeć wyłożyć na ciasto w formie i schować do lodówki na kilka godzin - najlepsze ciasto bananowo-kakaowe z dodatkiem musu truskawkowego z galaretką, jest bardzo łatwe, szybkie, pyszne........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz