Składniki:
mięso indyka na gulasz 50 dag,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
fasolka szparagowa 30 dag,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 3 sztuki,
pieczarki 6 sztuk większe,
papryka 2 sztuki,
bób ugotowany 1 szklanka,
kostka rosołowa 2 sztuki,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
woda 3-4 szklanki,
ryż ugotowany 2 woreczki,
kasza pęczak ugotowana 2 woreczki,
koperek 1 pęczek,
przyprawa w płynie - ile potrzeba
Mięso indyka na gulasz p[okroić drobniej, posypać papryką ostrą i na oleju zrumienić.
Do mięsa wsypać obraną, opłukaną fasolkę wymieszać, podsmażać z 2 minuty.
Wsypać pokrojoną cebulę z czosnkiem , wymieszać podsmażać z 4 minuty.
Wsypać pokrojone w talarki pieczarki, wymieszać, podsmażać z 4 minuty.
Wsypać pokrojone papryki, wymieszać, wlać wodę, dodać kostki rosołowe i pod przykryciem gotować na średnim ogniu do miękkości fasolki, około 25 minut.
Na koniec opcjonalnie dodać ugotowany bób (u mnie został z dnia poprzedniego i wykorzystałam), wsypać posiekany koperek, do smaku dodać przyprawę w płynie, podawać z ugotowaną porcją ryżu i kaszy pęczak - gulasz warzywno - drobiowy jest bardzo smacznym, sycącym, aromatycznym daniem obiadowym i z kaszą, ryżem smakuje wybornie.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz