drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, anyż mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mleko letnie 1,5 szklanki, jajka 6 sztuk "M", maka tortowa 60 dag, sól 1 szczypta
twaróg śmietankowy 50 dag, cukier 4 łyżki, jajka 2 sztuki, śmietana 18% 200 gram, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
śliwki 70 dag, puder cukier - ile potrzeba
W misie robota wymieszać pokruszone drożdże z 1 łyżką cukru i mąki, 1/2 szklanki letnie mleko, zostawić na 30 minut do podrośnięcia.
Do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sól, wlać letnie mleko z olejem rzepakowym i mielony anyż (gwiazdki anyżu mielę w młynku do kawy i zmielony w słoiczku przechowuję), wlać roztrzepane jajka.
Hakiem robota wyrabiać ciasto drożdżowe z 7 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Twaróg, jajka, śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną widelcem rozetrzeć na gładką masę.

Z umytych śliwek usunąć pestki, śliwki poukładać na twarogu, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 55 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić, ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszna drożdżówka z nutą anyżu,twarogiem i śliwkami jest bardzo aromatyczna, smaczna, ciasto jest delikatne, puszyste..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz