Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jogurt naturalny gęsty 380 gram - 4 opakowania,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 2 łyżki,
puste rurki 12 sztuk,
mus gęsty z truskawek 1 szklanka,
puder cukier 3/4 szklanki,
woda gorąca 2-3 łyżeczki
Składniki temperatura pokojowa = białka ubić mikserem na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli, osobno żółtka utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.
Jogurty z lodówki wyjąć klika godzin przed zrobieniem sernika aby nie były za zimne.
Jogurty dodać do żółtek, wsypać budyń, kaszkę manną i mikserem połączyć dokładnie składniki, do masy dodać ubitą pianę i delikatnie łyżką wmieszać w sernik.
Dwie tortownice (lub jedna tortownica 28 cm) 20 cm i 16 cm (większa do pracy dla męża) wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć puste rurki, Do form na rurki wylać masę sernikową, dodać 3/4 musu truskawkowego do większej formy i resztę do mniejszej, widelcem delikatnie wmieszać w sernik.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, do suchego patyczka, w formach serniki dobrze wystudzić, najlepiej piec wieczorem i zostawić do rana na blacie kuchennym - sernik oszukany jogurtowy jest idealnym zamiennikiem sernika tradycyjnego, jest delikatniejszy, mniej kaloryczny............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz