Składniki:
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
palma miękka 15 dag,
jajka 4 sztuki "L",
mleko 13 łyżek,
orzechy włoskie łuskane 15 dag,
kakao 3 łyżki,
cukier puder 1 szklanka,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
woda gorąca 3-4 łyżki
Do pojemnika wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, dodać miękką palmę, wlać mleko i mikserem wszystkie składniki ucierać z 5 minut.
Do ciasta wsypać posiekane grubo orzechy włoskie, kakao i krótko połączyć składniki mikserem.
Forma silikonowa z kominkiem 25 cm, do formy wyłożyć ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, babkę w formie dobrze wystudzić.
Cukier puder, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą i polać babkę lukrem - pyszna, łatwa, szybka babka ucierana kakaowa z orzechami jest bardzo lekka, aksamitna, smakuje wyśmienicie............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz