Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mleko letnie 1,5 szklanki,
masło 10 dag,
cukier 3/4 szklanki,
jajka 3 sztuki "L",
mąka tortowa 60 dag,
sól 1 szczypta,
dżem śliwkowy 400 gram,
kisiel wiśniowy 1 opakowanie,
czekolada gorzka 100 gram
śmietana gęsta 2 łyżki,
skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram
Do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać po 1 łyżce cukru, mąki, wlać 1/2 szklanki letniego mleka i wymieszać, odstawić pod przykryciem na 30 minut.
Do zaczyny wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać letnie mleko, stopione letnie masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut.
Ciasto w misie robota nakryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Dżem miałam rzadki, wymieszałam z kisielem i na ogniu mieszając zagotować do zagęszczenia, wystudzić.
Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką aby je odgazować, podzielić na dwie części, rozwałkować na 2 cm placek, posmarować dżemem kisielowym i zwinąć w rulon, włożyć do foremek silikonowych.
Piekarnik nagrzany na 18-0C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, w foremkach je dobrze wystudzić.
Polewą polać wierzchy ciast i posypać od razu kandyzowaną pomarańczą - ciasto drożdżowe zawsze jest u nas zjedzone co do okruszka, dżem domowy niskosłodzony zagęściłam kisielem........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz