Składniki:
kapusta biała 1główka średnia,
boczek wędzony 30 dag,
kiełbasa toruńska 2 sztuki,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 2 sztuki,
papryka słodka 1 łyżka,
kucharek 1 łyżka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
woda 1 szklanka
Kapustę białą opłukać, pokroić nie za drobno, grube unerwienia odcinać, zalać wrzątkiem w misce i po 10 minutach wodę wylać, kapusta traci gorycz po sparzeniu.
W garnku podsmażyć pokrojony w kostkę boczek wędzony, kiełbasę, pod koniec wsypać cebulę, czosnek, paprykę słodką i podsmażyć.
Do garnka wsypać sparzoną kapustę i wlać wodę, wymieszać, dusić bez przykrycia z 15 minut co jakiś czas mieszając.
Pod koniec wsypać kucharka, pieprz mielony, podawać z pieczywem - kapusta biała w każdej wersji smakuje nam zawsze wybornie, można też wykorzystać końcówki wędlin,boczku i mamy na szybko a`la bigos............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz