drożdże świeże 10 dag,
mleko letnie 2 szklanki,
cukier 1 szklanka,
jajka 6 sztuk "L",
masło stopione10 dag,
mąka tortowa 80 dag,
sól 1 szczypta,
olejek pomarańczowy 1 porcja,
rodzynki sułtanki 100 gram,
mieszanka keksowa 100 gram,
cukier puder 1 szklanka,
mleko 2 -3 łyżki,
posypka kolorowa - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa = drożdże pokruszyć do misy robota, wsypać po 1 łyżce cukru, mąki, wlać 1 szklankę letniego mleka i dobrze rózgą lub łyżką rozmieszać, przykryć talerzem i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu.
Do wyrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka letniego i hakiem robota wyrabiać ciasto z 4 minuty.
Następnie wlać stopione, letnie masło, olejek pomarańczowy, wsypać rodzynki, mieszankę keksową i dalej wyrabiać ciasto z 8 minut., ciasto z misy robota wyłożyć do miski większej aby dobrze wyrosło, miskę nakryć talerzem i zostawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
Formy z kominkiem silikonowe 28 cm i 22 cm, ciasto wyrośnięte parę razy ręką wyrobić i wyłożyć do foremek, zostawić na 15 minut.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, wstawić formy i piec około 50 minut, babki w formach wystudzić.
Cukier puder dobrze wymieszać z mlekiem na nie za gęsty lukier, polać babki i posypać kolorową posypką - babka drożdżowa z rodzynkami, mieszanką keksową o aromacie pomarańczy jest bardzo smaczna, aromatyczna i doskonale smakuje na Wielkanocny deser.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz