Składniki:
może nie wyglądają super ale za to smakują wyśmienicie = drożdże świeże 5 dag,
mleko ciepłe 250 ml,
cukier 3/4 szklanki,
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki,
jajka 4 sztuki "M",
mąka tortowa 70 dag,
sól 1 szczypta,
spirytus 1 łyżka,
masło stopione 10 dag,
dżem domowy śliwkowy 300 gram,
puder cukier - ile potrzeba,
olej rzepakowy do smażenia 1 litr
Drożdże pokruszone zalać 1/2 szklani mleka letniego, wsypać łyżkę cukru, mąki dobrze rozmieszać rózgą, przykryte zostawić na 20 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, wbić jajka, dodać aromat waniliowy, sól i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać letni tłuszcz, spirytus i wyrabiać z 8 minut, posypać ciut mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto wyrośnięte porcjami kłaść na desce podsypanej mąką.
Wałkować placki 2 cm grubości, szklanką wycinać kółka, odstawić na tacę na 30 minut do podrośnięcia.
Olej rzepakowy zagrzać do temperatury 160-170C (termometrem do pieczenia sprawdzić), kłaść kółka na olej, rumiane pączki obrócić widelcem na drugą stronę i smażyć na rumiano.
Odstawiać pączki nadziane na tacę z papierem do pieczenia i do wystygnięcia, przed podaniem posypać pudrem-cukrem - domowe pączki są najlepsze do zjedzenia zwłaszcza w Tłusty Czwartek, są bez ulepszaczy i nie zaszkodzi zjedzenia ich trochę więcej.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz