2018-04-16

knedle serowo-ziemniaczane ze śliwkami...

Składniki:


ziemniaki ugotowane 1 kg, twaróg półtłusty 50 dag, mąka tortowa +- 50 dag, jajka 2 sztuki, śliwki +- 50 dag, cukier - ile potrzeba, woda wrząca 4 litry + sól 2 łyżeczki + olej rzepakowy 1 łyżka, śmietana gęsta 400 ml

śliwki opłukać, osuszyć, przekroić na połowę i usunąć pestki

ziemniaki ugotowane i wystudzone, twaróg półtłusty z mielić w maszynce do mięsa do dużej miski

do zmielonej masy dodać mąkę i jajko, wyrobić ciasto, jeżeli ciasto przykleja się do dłoni to podsypywać po trochu mąki aż będzie nie klejące

ciasto podzielić na 2 części, na desce podsypanej mąką uformować wałek i podzielić na porcje, rozpłaszczać na dłoni, nakładać śliwki, posypać cukrem, formować kulki aby nie było widać śliwki, można również ciasto odrywać porcjami, ale po takim formowaniu, od razu wiem ile mam knedli

do posolonego wrzątku z olejem wkładać knedle, gotować 4-5 minut od wypłynięcia na wierzch na średnim ogniu

cedzakiem wyjmować z wody na talerz, podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem - bardzo łatwe, szybkie, proste i najsmaczniejsze knedle z ziemniaków i twarogu, nadziewać można owocami jakie się lubi.........SMACZNEGO!!!