2018-03-20

gulasz z żołądków drobiowych...

Składniki:


żołądki drobiowe 1 kg, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, pieprz mielony - ile potrzeba, śmietana 12% 200 gram, woda 2 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek

żołądki świeże dobrze oczyścić z błonek, żyłek, pokroić na kawałki i opłukać pod zimną wodą, zalać w garnku wodą i zagotować, gotować z 2 minuty i wszystko wylać na durszlak, opłukać wodą

żołądki włożyć do szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać z 3/4 litra wody i gotować z 40 minut, żołądki są miękkie i ponownie wylać na durszlak, zostawić szklankę wywaru do sosu

w garnku zeszklić na smalcu cebulę pokrojoną, wsypać żołądki, podsmażać z 5 minut, dodać kostkę rosołową, pieprz mielony, wlać wywar i zagotować

śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu, dodać posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszać do zagotowania, podać z czym się lubi, podałam z kaszą gryczaną białą i surówką z kiszonej kapusty - podroby drobiowe typu żołądki, serca, wątróbka są bardzo lubianym w naszym składnikiem i na obiad i na przystawki..........SMACZNEGO!!!