2018-02-13

babka "murzynkowa" na oleju kokosowym z polewą czekoladowo-dżemową...

Składniki:


olej rzepakowy kokosowy 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, jajka 2 sztuki "L", mąka pszenna tortowa 2 ,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, olejek waniliowy 1 łyżeczka, sól - szczypta, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, dżem niskosłodzony jaki się lubi smak 3 łyżki, kakao 3 łyżki, skórka kandyzowana pomarańczowa 100 gram

polewa: czekolada truskawkowa 100 gram, dżem niskosłodzony 3 łyżki

do pojemnika wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, sól, kakao, wbić jajka, wlać olej kokosowy, mleko, dodać dżem(użyłam swój domowy z ciemnych winogron) i mikserem połączyć dobrze składniki

do ciasta wsypać 3/4 opakowania skórki kandyzowanej i krótko mikserem połączyć składniki

forma silikonowa z kominkiem 24 cm, do formy dać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka, babkę wyjąć z formy wystudzoną

czekoladę truskawkową dać do garnka razem z dżemem i mieszając stopić czekoladę

ciepłą polewę wylać na babkę, posypać resztą skórki pomarańczowej i zostawić do zastygnięcia - babka murzynkowa jest bardzo smaczna, aromatyczna, wilgotna, można ją upiec z różnymi dodatkami jak bakalie, owoce lub bez niczego........SMACZNEGO!!!