śledzie filety 8 sztuk, zimna woda do moczenia- ile potrzeba, cebula 2 sztuki, cukier 2 łyżki, jabłka 2 sztuki, pieprz mielony - ile potrzeba, ocet jabłkowy 1,5 łyżki, śmietana 12% 400 ml
śledziowe płaty wymoczyć dwa razy w zimnej wodzie, moczyć po 40 minut, zmieniać wodę, na koniec wylać na durszlak aby śledzie odciekły z wody
obrane jabłka pokroić w kostkę, wsypać do śledzi, posypać świeżo mielonym pieprzem, wlać ocet jabłkowy, wymieszać
wlać śmietanę, wymieszać, odstawić do lodówki na 30 minut, podawać z ziemniakami w mundurkach z solą i masłem - śledzie w śmietanie bardzo lubimy na obiad, i koniecznie muszą być ziemniaki gotowane w mundurkach, posypane solą i masłem..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz