2017-10-12

sezamkowy aksamitny sernik na spodzie z herbatników...

Składniki:


jajka "L" 6 sztuk, cukier 3/4 szklanki, aromat pomarańczowy 4 krople, twaróg śmietankowy tłusty 1 kg, budyń waniliowy na 6 porcji 1 opakowanie, tarta bułka 2 czubate łyżki, olej słonecznikowy 5 łyżek, jogurt grecki 380 ml, sezamki podłużne duże na wagę 10 sztuk lub 5 paczek, herbatniki petit beuree 200 gram

składniki o temperaturze pokojowej = jajka, cukier, aromat olejek pomarańczowy mikserem ubijać z 5 minut na białą masę

do masy wsypać budyń duża porcja lub 1,5 opakowania zwykłego,twaróg , tartą bułkę, olej słonecznikowy i mikserem krótko połączyć składniki

do masy dodać grecki jogurt i mikserem krótko połączyć składniki

do masy pokruszyć palcami sezamki na dość drobno

sernik jest w dwóch foremkach 20 i 18 cm lub do jednej dużej 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na bocznych ściankach postawić herbatniki, na dnie dodać połamane z dwie warstwy, do pełna nałożyć sernik jedna jest na poczęstunek "na wynos" a druga dla nas w domu

piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, serniki piec około 50 minut, następnie na 150 C, termoobieg z 10 minut, zostawić do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach, najlepiej na całą noc - sernik sezamkowy jest cudownie aksamitny, delikatny, nie za słodki, twaróg śmietankowy z greckim jogurtem smacznie pasuje w tym wypieku........SMACZNEGO!!!