2017-05-10

szybkowar-galaretka z żołądków drobiowych...

Składniki:


żołądki drobiowe 60 dag, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek - ile potrzeba, marchew 2 sztuki, groszek konserwowy 1 puszka, żelatyna 1 opakowanie/1 litr, natka pietruszki 1/2 pęczka

oczyszczone żołądki raz zagotować i wodę wylać i opłukać żołądki, wlać teraz z 3 litry świeżej wody do szybkowara, dodać żółądki, ziele angielskie, obrane marchwie, liście laurowe i gotować od chwili zasyczenia pary 40 minut, otworzyć jak sam spuści ciśnienie szybkowar

wystudzone żółądki pokroić drobno do granka, z wywaru z szybkowara wlać 3/4 litra do żołądków, dodać kucharka do smaku, kostke rosołową i zagotować

dodać pokrojoną marchewkę, groszek razem z zalewą , dodać pieprz mielony i z rozdrabniacza natkę pietruszki i krótko zagotować

wsypać opakowanie żelatyny i mieszać do rozpuszczenia, nałożyć do naczyń i wystudzone schować do stężenia w lodówce - galaretka jest lekka, delikatna, smaczna............SMACZNEGO!!!