2017-05-04

pieczone pikantne udka z czosnkiem...

Składniki:


udka kurczaka całe 4 sztuki duże, przyprawa do kurczaka - pikantna 1 opakowanie, czosnek 2 główki, woda 1 szklanka

udka dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć w misce

przyprawą do kurczaka Prymat obsypać obficie udka z każdej strony, nakryć folią i schować do lodówki na całą noc

odpowiedniej wielkości foremka wyłożona papierem do pieczenia, ułożyć udka, dodać nieobrane w całości ząbki czosnku, po upieczeniu czosnek przetrzeć przez sitko, jest pyszne smarowidełko np do tostów czy pieczywa

piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dól, udka piec z 45 minut, gdy zaczną sie rumienić to kilka razy łyżką polać wodą udka

następnie na termoobiegu w 160 C piec 10 minut, odparuje nadmiar wody i skórka się przyrumieni mocniej

można podawać na ciepło z czym się lubi lub na zimno z do pieczywa..........SMACZNEGO!!!