2017-04-05

szybkowar-galareta wieprzowa z czosnkiem niedźwiedzim...

Składniki:


golonka wieprzowa 1 większa, biodrówka 1 kg, łopatka wieprzowa 50 dag, włoszczyzna 1/2 pęczka, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 3 litry, czosnek niedźwiedzi  2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet 1 łyżeczka


pozostały wywar i włoszczyznę można wykorzystać np. do zupy fasolowej czy grochowej = z golonki opalić włosy, opłukać, łopatkę i biodrówkę z kością opłukać, włożyć do garnka, wsypać kucharka, liście laurowe, ziele angielskie, obraną włoszczyznę, cebulę w łupince

wlać wodę do szybkowara, zamknąć, od chwili zasyczenia pary gotować 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

wystudzone mięso obrać z kości, drobno pokroić, marchew pokroić drobno, wszystko wsypać do garnka

wlać wywaru tyle, aby zakrył mięso, dodać pieprz mielony, czosnek niedźwiedzi, wlać ocet i zagotować krótko

do foremek np. silikonowych przelać galaretkę, wystudzić, schować do lodówki najlepiej na całą noc - galareta jest pyszna i do zakąski i na kolację do pieczywa z masłem...........SMACZNEGO!!!