2017-04-16

pysznie aksamitny sernik pieczony bez spodu z morelą i żurawiną...

Składniki:


jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, aromat pomarańczowy 1 łyżeczka, twaróg 1 kg/wiaderko, śmietana gęsta 150 ml, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 6 łyżek, masło 5 dag/stopione, żurawina 1/2 szklanki, morele suszone 100 gram, cukier puder - ile potrzeba

składniki do sernika o temperaturze pokojowej, do dekoracji jajeczka słodkie = w robocie utrzeć do białości jajka, cukier, aromat pomarańczowy na dużych obrotach z 3-4 minuty

do masy jajecznej dodać twaróg z wiaderka, kaszkę manną, budyń bez cukru, śmietanę 18%, stopione wystudzone masło i połączyć składniki na dużych obrotach nie za długo

suszone morele pokroić na małe kawałeczki (kroję nożyczkami kuchennymi), razem z żurawiną wsypać do masy serowej i połączyć składniki nie za długo

tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, do formy wlać sernik, parę razy stuknąć formą o blat aby odpowietrzyć masę

piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest aksamitny, delikatny, aromatyczny, wilgotny, nie opadł-jest wysoki............SMACZNEGO!!!