2017-04-20

pyszne ciasto drożdżowe z powidłami kakaowymi...

Składniki:


mąka tortowa 60 dag, mleko ciepłe 1,5 szklanki, żółtka 5 sztuk "L", drożdże świeże 5 dag, cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 3 krople, sól - szczypta, olej rzepakowy 1/2 szklanki, powidła śliwkowe 300 ml, kakao 2 łyżki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba

ciasto jest wyrabiane bez wyrastania zaczynu, od razu z pokruszonymi drożdżami = mąkę przesiać do misy robota ze szczyptą soli

wlać letnie mleko, olej, aromat, żółtka, wsypać cukier, pokruszone drożdże, hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut

misę nakryć talerzem, odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, ciasto mocno wyrosło

powidła dać do miski, wsypać mąkę ziemniaczaną, kakao i wszystko wymieszać

na podsypanej mąką desce wyrośnięte ciasto rozwałkować na 2 cm grubości placek, całość posmarować powidłami

ciasto zawinąć i przełożyć na blachę z papierem do pieczenia, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto posmarować pędzelkiem maczanym w mleku, piec około 40-45 minut, ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest puszyste, lekkie i z nadzieniem powidłowo-kakaowym smakuje pysznie..........SMACZNEGO!!!