2017-04-10

najlepsze ciasto z białej fasoli...

Składniki:


jajka 4 sztuki "L", fasola biała z puszki 800 gram/2 puszki, cukier 3/4 szklanki, kakao 3 łyżki, olejek migdałowy 2 krople, otręby 6 łyżek/orkiszowe, ostropest 1 łyżka, mleko 3,2% 100 ml, śmietana 12% 100 ml, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 4 łyżki, skórka pomarańczowa kandyzowana 125 gram, śmietana 30 % 250 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, orzeszki ziemne - ile potrzeba

nie miałam jogurtu i użyłam mleko ze śmietaną(jogurt naturakny 200 ml), składniki do ciasta temp. pokojowa, śmietana do ubicia zimna, zamiast ostropestu i otrąb można dać płatki owsiane błysk.i np czystek,siemie mielone lub same płatki + 1 łyżka zamiast = białe fasole z puszek wylać na durszlak, dobrze opłukać pod zimną wodą, odsączyć, wsypać do pojemnika z jajkami i pałką blendera wszystko dobrze zblendować

wsypać kakao, otręby orkiszowe lub inne, ostropest, cukier, olejek, kakao, mąkę, proszek z sodą, mleko ze śmietaną lub jogurt naturalny 200 ml i łyżką krótko wymieszać

dodać kandyzowaną skórkę i łyżką wymieszać z ciastem

wysoka forma keksówka 20x15 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto do formy, pare razy stuknąć formą o blat stołu aby odpowietrzyć ciasto

piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut do suchego patyczka, jeśli użyjemy większej tortownicy to pieczemy krócej ok 45 minut bo będzie ciasto niższe, ciasto wyjąć z formy wystudzone

zimną śmietanę 30% razem z galaretką cytrynową ubić mikserem na sztywno, ciasto przekroić na 2 części, połowę śmietany rozsmarować na cieście

nakryć ciastem, resztę śmietany rozsmarować na cieście i posypać orzeszkami ziemnymi, schować do lodówki - ciasto jest po prostu PYSZNE, trzeba je zrobić i zjeść..........SMACZNEGO!!!