2017-04-05

beza z truskawkami i śmietaną...

Składniki:


białka 8 sztuk "L", cukier drobny 1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, ocet jabłkowy 1 łyżka, mrożone truskawki 1 opakowanie, tortenguss red 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 2 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śmietan fix 1 opakowanie

zimne białka wlać do misy robota i na dużych obrotach ubić na sztywno, gdy już sztywnieją to porcjami dosypywać cukier w trakcie ubijania, następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać ocet i połączyć tylko składniki

forma 25x24 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ubitą pianę, piekarnik nagrzany na 160 C, grzanie góra/dół, piec 10 minut, potem w temperaturze 130 C piec około 100 minut

na koniec na termoobiegu w 130 C suszyć 10 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach

zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilinowym, śmietan fixem, trochę posmarować wierzch bezy

można użyć połowę kisielu w proszku - truskawki wsypać do garnka, wlać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier i gotować z 3 minuty, tortenguss red wymieszać w 1/2 szklanki wody, wlać do truskawek i mieszać do zagęszczenia , wystudzić, zimne wyłożyć na bezę

resztę śmietany szprycką nałożyć na truskawki - beza jest delikatna w środku, na wierzchu chrupiąca, smakuje wybornie.............SMACZNEGO!!!