2017-03-22

pyszne ciasto mocno owocowe z pianką bezową...

Składniki:


CIASTO: jajka 6 sztuk "L", cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

NADZIENIE: jabłka 2 duże, śliwki 1/2 kg, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 2 łyżki, cynamon 1/2 łyżeczki

PIANKA BEZOWA: białka 6 sztuk "L", sól - szczypta, cukier puder 3/4 szklanki, olejek migdałowy 1 kropla

użyłam śliwki mrożone bez pestek i odmrożone, dodać pokrojone drobno jabłka, wsypać cukier, cynamon, wymieszać

całe jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do spienienia na dużych obrotach z 4 minuty, masa będzie miała "zważoną" konsystencję

do masy wsypać mąkę z proszkiem i z 1 minutę na dużych obrotach utrzeć na dość gęste ciasto

silkonowa niska forma 26 cm, ciasto rozsmarować w formie

owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na ciasto, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 30 minut

z podanych składników ubić mocno pianę: do białek wsypać soli, ubijać na dużych obrotach, gdy piana sztywnieje w trakcie ubijania porcjami wsypywać cukier puder, na koniec kroplę olejku o od razu wyłożyc pianę na ciasto po 30 minutach pieczenia, dalej piec 30 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach, wystudzone schować w chłodne miejsce

ciasto jest pyszne, nie za mocno słodkie, mocno owocowe, pianka jest deliktna i lekka..........SMACZNEGO!!!