Składniki
ZACZYN:
drożdże świeże 10 dag,
mąka tortowa 2 łyżki,
cukier 1,5 łyżki,
mleko ciepłe 1/4 szklanki
CIASTO:
mąka tortowa 5 szklanek,
sól - szczypta,
żółtka 8 sztuk "L",
margaryna 15 dag,
mleko 3/4 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
rodzynki 1 szklanka,
cukier puder - ile potrzeba
białka wykorzystałam do ciasta kokosowo-makowego
"zobacz TUTAJ" = drożdże świeże rozkruszyć w większej miseczce, dodać mąkę, cukier, letnie mleko i łyżeczką dobrze wymieszać, przykryć talerzykiem na 20 minut do podrośnięcia w ciepłym miejscu
mąkę tortową przesiać do misy robota, dodać szczyptę soli
wlać same żółtka o temperaturze pokojowej
dodać podrośnięty zaczyn i hakiem robota na małych obrotach łączyć składniki
margarynę stopić w garnuszku z cukrem, cukrem wanilinowym, następnie wlać zimne mleko i wystudzić jeszcze na letnie, za gorące zabije drożdże i nie będą rosły w cieście, w trakcie mieszania wlewać mleko z margaryną, wlać sok z cytryny, na większych obrotach hakiem wyrabiać ciasto z 6 minut
pod koniec wsypać sparzone i odsączone z wody rodzynki, wyrabiać jeszcze z 2 minuty, misę robota nakryć talerzem i w ciepłym miejscu zostawić na 40 minut do wyrośnięcia
ciasto wyjąć na deskę podsypaną mąką, krótko wyrobić, podzielić na dwie porcje
z każdej uformować płaski pasek, podzielić na paski i zapleść warkocz
położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 25-30 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach
przed podaniem posypać cukrem pudrem - kaszubska drożdżówka jest lekka, puchata, aromatyczna i smakuje sama lub z dżemem, masłem...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz