2017-03-11

na białkach kokosowo-makowe ciasto...

Składniki:


mąka tortowa 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, wiórki kokosowe 1 szklanka, mak suchy 1 szklanka, białka 10 sztuk, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 1 szklanka, margaryna 200 ml

LUKIER: cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, mleko 1-2 łyżeczki, wiórki kokosowe 2 łyżki

żółtka wykorzystałam do drożdżówki kaszubskiej "zobacz TUTAJ" = mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, suchy mak w misce wymieszać, cukier i cukier wanilinowy w mniejszej miseczce wymieszać, margarynę Kasia stopić i wystudzić

zimne białka ze szczyptą soli ubijać mikserem na dużych obrotach

gdy zaczną białka sztywnieć w trakcie ubijania na dużych obrotach dosypywać wymieszane cukry

na koniec wlać pomału wystudzoną margarynę i na mniejszych obrotach połączyć z pianą

pianę przełożyć do miski z mąką i łyżką delikatnie połączyć składniki

niska forma silikonowa, średnica 28 cm, do formy wyłożyć ciasto, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka

lukier: do cukru pudru wlać sok cytrynowy, mleko i wymieszać na dość płynny lukier, polać na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi - ciasto jest lekkie, aromatyczne, pyszne........SMACZNEGO!!!