2017-03-04

deserowe budynie z ryżem i czereśniami...

Składniki:


ryż ugotowany 100 gram woreczek, mus czereśniowy 300 ml, budyń malinowy 1 opakowanie, cukier 1,5 łyżki, masło 1 łyżka, budyń czekoladowy 1 opakowanie, masło 1 łyżka, cukier 1,5 łyżki, mleko 3,2% 900 ml

ryż w woreczku ugotować w osolonej wodzie, wyjąć, opłukać woreczek i zostawić do odcieknięcia wody

wlać z 300 ml mleka do garnka i zagotować z cukrem, w 150 ml wymieszać budyń malinowy i wlać do gotującego się mleka, mieszając zagęścić budyń - tak samo zrobić budyń czekoladowy

wsypać połowę ryżu do budyniu malinowego, dać masło i szybko wymieszać, przełożyć do miski - tak samo zrobić z budyniem czekoladowym

na budyń malinowy wyłożyć połowę musu z czereśni, na czereśnie dać budyń czekoladowy i resztę czereśni, schować do lodówki do zastygnięcia

deser jest smaczny, lekki wybornie smakuje..........SMACZNEGO!!!