2017-01-08

drożdżówka na śniadanie z czekośliwką...

Składniki:


drożdże świeże 5 dag, mąka tortowa 65 dag, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, aromat waniliowy 3 krople, jajka 4 sztuki "L", mleko 1 szklanka, masło lub margaryna 10 dag, nadzienie: - w opisie, cukier puder - ile potrzeba


ciasto upiec wieczorem i rano jest pyszne śniadanko = drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mąki, z 5 łyżkami letniego mleka, przykryć i odstawić na 30 minut, do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sól, aromat waniliowy, jajka i zacząć mieszać hakiem

w trakcie wyrabiania wlać letnie mleko ze stopioną margaryną i wyrabiać na większych obrotach z 5 minut, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę

ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i ciasto krótko wyrobić, podzielić na trzy części, z każdej zrobić paski, nałożyć domową czekośliwkę lub dżem jaki masz i lubisz, zawinąć ciasto, skręcić je kilka razy i do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia

piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut

zimne ciasto posypać cukrem pudrem - ciasto przypomina chałkę, nam smakuje na śniadanie z masłem..............SMACZNEGO!!!