2016-11-07

makaron łazanki z kiełbasą w pomidorach...

Składniki:


makaron łazanki 1/2 opakowania, olej rzepakowy 6 łyżek, boczek wędzony 15 dag, kiełbasa podwawelska 2 sztuki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, majeranek 1 łyżka, przecier pomidorowy 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka


makaron łazanki wsypać do osolonej wody i gotować do miękkości makaronu, wylać na durszlak i przelać zimną wodą

kiszoną kapustę pokroić drobniej, zalać wodą, wsypać cukier, gotować do miękkości kapusty

na oleju zrumienić boczek wędzony z kiełbasą pokrojoną w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i wyciśnięty w prasce czosnek, wsypać majeranek, paprykę i podsmażać z z 5 minut

włożyć kapustę z wodą w której się gotowała, dodać makaron, wszystko wymieszać i podsmażać mieszając z 5 minut

na koniec dodać natkę pietruszki pokrojoną, wymieszać, najlepiej smakuje po kilku godzinach, makaron wchłonie wodę z kapusty, smaki się przegryzą - pyszne danie obiadowe na jesienne chłodne dni............SMACZNEGO!!!