2016-11-25

łatwy,smaczny ucieraniec śliwkowo-kokosowy z białą czekoladą...

Składniki:


jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 2 krople, margaryna 15 dag/miękka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, mąka tortowa 2 szklanki, śliwki 18 sztuk, wiórki kokosowe 1 szklanka, polewa czekoladowa - w opisie


jajka, miękką margarynę, aromat waniliowy, cukier w misie robota utrzeć końcówką do ubijania do białości na największych obrotach z 3-4 minuty, masa będzie miała "zważoną" konsystencję, ale ma taka być, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ucierać do połączenia składników na dość gęste ciasto

tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną, przełożyć z misy robota ciasto do blaszki

w ciasto powkładać gęsto wypestkowane, umyte, osuszone śliwki

na śliwkach rozsypać wiórki kokosowe, piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, ciasto piec około 40 minut do suchego patyczka, ciasto w blaszce zostawić do wystygnięcia

POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY: biała czekolada 100 gram, śmietana gęsta 18% 3 łyżki, w kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę, dodać śmietanę i wymieszać na gładką polewę, za długo nie ogrzewać bo polewa się rozwarstwi

od razu polać polewą wierzch ciasta, schować do lodówki do zastygnięcia - ciasto jest łatwe, pysznie smaczne, można używać owoców jakie się lubi..........SMACZNEGO!!!