2016-10-24

domowa karpatka z ciepłymi lodami w kremie kakaowym z dżemem z ciemnych winogron...

Składniki:


CIASTO: woda 250 ml, masło 125 gram, mąka tortowa 200 gram, jajka 4 sztuki "XL", proszek do pieczenia 1 łyżeczka

KREM i DODATKI:krem do karpatki 1 opakowanie, budyń czekoladowy 1 opakowanie, kakako 2 łyżki, mleko 800 ml, masło miękkie 15 dag, ciepłe lody 4 sztuki, dżem z ciemnych winogron - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba


Jeśli przygotowujesz dania z dbałością i chcesz, żeby nie tylko świetnie smakowały ale również pięknie się prezentowały to koniecznie skorzystaj z 10% zniżki, zniżka dostępna na hasło „ZDROWE-GOTOWANIE” na produkty #Ambition "zobacz SKLEP DAJAR"

nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia karpatki = wodę zagotować z masłem w garnku

wsypać mąkę i mieszać w trakcie gotowania na mniejszym ogniu do powstania kuli, ciasto wystudzić

do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku (jeśli masz mniejsze jajka "L" lub "M" to 5 i 6 sztuk dać) w trakcie wyrabiania mikserem

blaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na blaszce

piekarnik elektryczny nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, ciasto piec przez 10 minut, następnie temperature zmniejszyć na 170 C i piec dalej 15-20 minut na złoty dość ciemny kolor, wystudzone ciasto przeciąć na połowę

500 ml mleka zagotować, krem do karpatki, kakao, budyń czekoladowy wymieszać w 300 ml mleka i wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia, krem zostawić do wystygnięcia

zimny krem utrzeć z miękkim masłem mikserem na gładki krem, na połowę ciasta rozsmarować dżem z ciemnych winogron lub jaki lubisz, nałożyć połowę kremu, poukładać ciepłe lody, rozsmarować resztę kremu na lodach i przykryć drugą połową ciasta

na ciasto położyć papier do pieczenia, położyć dwa talerzyki deserowe i schować do lodówki najlepiej na całą noc

przed podaniem karpatkę posypać cukrem pudrem - karpatka smakuje wyśmienicie z ciepłymi lodami i szybko się zjada...........SMACZNEGO!!!


36882051036844412147.jpg


Ambition z dbałością