2016-10-16

ciasto bez jajek czekoladowe z jabłkami budyniowymi z kleksami budyniu...

Składniki:


CIASTO: cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,1/4 szklanki, kakao 1/4 szklanki, sól - szczypta, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, woda 1 szklanka, olej rzepakowy 1/3 szklanki, ocet jabłkowy 1/4 szklanki

JABŁKA: jabłka 1 kg, cukier 2 łyżki, woda 1 szklanka, budyń waniliowy 1 opakowanie

BUDYŃ: budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko 450 ml, cukier 1,5 łyżki, masło 1 łyżeczka, kolorowa posypka - ile potrzeba

jabłka obrane ze skórki, pokrojone na kawałeczki gotować z wodą, cukrem z 3-5 minut, budyń wymieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do jabłek mieszając do zagęstnienia, forma silikonowa 25x25 cm, dno będzie wierzchem, do formy wyłożyć jabłka budyniowe

wszystkie suche składniki łyżką wymieszać w misce

do suchych wlać mokre składniki i łyżką wszystko wymieszać do połączenia składników, ciasto ma być nie za rzadkie i nie za gęste

ciasto wyłożyć na jabłka, wyrównać łyżką wierzch

piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 35-40 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie najlepiej całą noc w chłodzie

formę nakryć talerzem, odwrócić i delikatnie zdjąć formę z ciasta

mleko 200 ml zagotować z cukrem, masłem i wlać budyń wymieszany w 150 ml mleka, mieszając zagęścić, ciepły jeszcze budyń nakładać porcje-kleksy na jabłka, posypać posypką, zostawić do zastygnięcia budyniu w chłodzie - ciasto jest aromatyczne, wilgotne i pyszne z dodatkami jabłek i budyniu............SMACZNEGO!!!