2016-09-18

pieczarki w śmietanie z koperkiem...

Składniki:


masło 1/4 kostki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieczarki 60 dag, kostka rosolowa 1 sztuka/grzybowa, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 200 ml, koperek 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku

cebulę pokrojoną w kostkę posypaną cukrem podsmażyć na połowie masła, pod koniec dodać resztę masła

wsypać pieczarki pokrojone w dość drobną kostkę, dodac kostkę rosołową grzybową, podsmażać co jakiś czas mieszając do miękkości pieczarek

dodać gęstą śmietanę 18%, mieszając doprowadzić do zagotowania, na średnim ogniu dusic z 3-4 minuty co jakiś czas mieszając

na koniec dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, posiekany koperek - takie pieczarki są dobre jako dodatek do wielu dań: makarony, kasze, placki ziemniaczane itp.,........SMACZNEGO!!!