2016-09-12

crumble śliwkowe z bitą śmietaną...

Składniki:


śliwki 60 dag, cukier trzcinowy 1/2 szklanki, cynamon 1 łyżeczka, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, masło zimne 15 dag, cukier trzcinowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 20 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, starta skórka z cytryny 1 sztuka, śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, do ozdoby: 1 opakowanie/kwiatki wafelkowe


umyte śliwki bez pestek w misce wymieszać z cukrem trzcinowym, cynamonem, kisielem

zimne masło, mąkę, cukier trzcinowy, wanilinowy cukier, startą skórkę z 1 sparzonej cytryny mikserem utrzeć na drobną kruszonkę

żaroodporna forma 24 cm, wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - na dnie formy rozłożyć śliwki i posypać kruszonką, dłonią przycisnąć składniki

piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, wstawić formę na drugi poziom i piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia

zimną śmietanę 30% ubić z cukrem pudrem, śmietan fixem na sztywno rózgą blendera

szprycką nałożyć ubitą śmietanę na kruszonce, ozdobić kwiatkami wafelkowymi, schować do lodówki - crumble można zjeść lekko ciepłe lub na drugi dzień z lodówki, wtedy lepiej się porcjuje w kawałki, ciepłe nakładając na talerz się rozlatuje ale jest tak pyszne, że nie przeszkadza to wcale i rzadko crumble zostaje na drugi dzień..............SMACZNEGO!!!