udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, przyprawa Harissa Royal Brand 2 łyżki, czubrica Royal Brand 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki
uda kurczaka opłukać, odciąc nadmiar tłustej skóry, osuszyć recznikiem papierowym
wszystkie przyprawy wymieszać w misce, ponacierać dobrze marynatą uda i schować do lodówki na 2 godziny
w naczyniu żaroodpornym poukładać uda, polać marynatą, włożyć do piekarnika zimnego bez przykrycia, piekarnik elektryczny nastawić na 200 C, grzanie góra/dół i piec 50 minut, jeśli kości się luzują to udka są dobre, można w połowie pieczenia obrócić uda
uda są wypieczone, chrupiące, soczyste, aromatyczne..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz