2016-08-15

wiśniowo-jabłkowa zupa z makaronem...

Składniki:


woda 3 litry, wiśnie bez pestek 60 dag, jabłka 5 sztuk, cynamon 1 łyżeczka, goździki 4 sztuki, cukier 3/4 1 szklanka, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, mąka ziemniaczana 1 łyżka, makaron - ile potrzeba, śmietana - ile potrzeba


wiśnie bez pestek, jabłka ze skórką pokrojone na kawałki zalać wodą i zagotować

wsypać cukier, cynamon, goździki, gotować na średnik ogniu z 5 minut

kisiel z mąką ziemniaczaną wymieszać w kubku z wodą i wlać do zupy mieszając do zagotowania, wystudzić zupę - zupę najlepiej ugotować wieczorem i zostawić przykrytą do wystudzenia

makaron użyłam kolanka i muszelki po 1 szklance suchego, ugotować makarony razem w osolonej wodzie, wylać na durszlak i zimną wodą opłukać

zupę podać z makaronem, można dodać śmietanę - zupa jest smaczna na upały, aromatyczna i syta............SMACZNEGO!!!