2016-08-08

pyszny sernik śliwkowy na kruchym spodzie...

Składniki:


CIASTO KRUCHE: mąka tortowa 30 dag, masło lub margaryna 15 dag, żółtka 1 sztuka, cukier 10 dag

SERNIK: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 1 szklanka, aromat migdałowy 2 krople, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, herbatniki pełnoziarniste - ile potrzeba, śliwki 1/2 kg, cukier puder - ile potrzeba


z podanych składników /białko do piany do sernika/ zagnieść ciasto, forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto na dnie ułożyć, nakłuć widelcem i i schować do lodówki na godzinę, piekarnik nagrzany na 200 C, spód podpiec 15 minut, w tym czasie przygotować masę serową

żółtka, miękkie masło, cukier, aromat migdałowy mikserem ucierać do białości z 4 minuty na dużych obrotach

wsypać kaszkę manną, budyń, twaróg z wiaderka i połączyć składniki nie za długo

z białek ubić sztywną pianę, dać do masy serowej i łyżką delikatnie wmieszać w masę

na podpieczony spód wylać masę serową, na wierzchu poukładać herbatniki jakie masz i lubisz

na herbatnikach ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu, piec w 180 C około 60-70 minut, do suchego patyczka, sernik zostawić do wystygnięcia w blaszce, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest smaczny, aromatyczny, warty upieczenia............SMACZNEGO!!!