2016-08-29

leniwe z suszonych drożdży z przyprawą do jabłek i śliwkami pyszne ciasto z kruszonką...

Składniki:


mleko 3,2% 300 ml, olej rzepakowy 150 ml, cukier 1 szklanka, jajka 5 sztuk "L", drożdże suche 2 opakowania, mąka tortowa 4 szklanki, przyprawy 1 opakowanie/do szarlotki, śliwki 70 dag, kruszonka - w opisie


składniki temperatura pokojowa - do miski wlać mleko, olej, wsypać cukier, wbić jajka, wsypać suche drożdże - NIE MIESZAĆ składników, przykryć talerzem miskę i zostawić na stole kuchennym na 12 godzin

wsypać przesianą mąkę i łyżką drewnianą wymieszać

wsypać przyprawę do szarlotki i wszystko wymieszać

forma 25x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki dać ciasto, powkładać w ciasto gęsto całe śliwki bez pestek

KRUSZONKA: po 150 gram mąki pszennej, cukru, miękkiej margaryny, 2 łyżki otrąb śliwkowych, palcami wyrobić kruszonkę, jeśli trzeba (zależy od mąki ile tłuszczu wchłonie) można wlać ciut oleju rzepakowego, dałam 1 łyżkę, kruszonka z dodatkiem oleju nie jest za sucha

kruszonkę rozsypać na śliwkach, piekarnik elektryczny na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut do suchego patyczka, ciasto zostawić w blaszce do wystudzenia - ciasto jest aromatyczne, delikatne, smaczne.............SMACZNEGO!!!