Składniki:
mleko 3,2% 300 ml,
olej rzepakowy 150 ml,
cukier 1 szklanka,
jajka 5 sztuk "L",
drożdże suche 2 opakowania,
mąka tortowa 4 szklanki,
przyprawy 1 opakowanie/do szarlotki,
śliwki 70 dag,
kruszonka - w opisie
składniki temperatura pokojowa - do miski wlać mleko, olej, wsypać cukier, wbić jajka, wsypać suche drożdże - NIE MIESZAĆ składników, przykryć talerzem miskę i zostawić na stole kuchennym na 12 godzin
wsypać przesianą mąkę i łyżką drewnianą wymieszać
wsypać przyprawę do szarlotki i wszystko wymieszać
forma 25x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki dać ciasto, powkładać w ciasto gęsto całe śliwki bez pestek
KRUSZONKA: po 150 gram mąki pszennej, cukru, miękkiej margaryny, 2 łyżki otrąb śliwkowych, palcami wyrobić kruszonkę, jeśli trzeba (zależy od mąki ile tłuszczu wchłonie) można wlać ciut oleju rzepakowego, dałam 1 łyżkę, kruszonka z dodatkiem oleju nie jest za sucha
kruszonkę rozsypać na śliwkach, piekarnik elektryczny na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut do suchego patyczka, ciasto zostawić w blaszce do wystudzenia - ciasto jest aromatyczne, delikatne, smaczne.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz