Składniki:
PLACKI:
ziemniaki młode 1,5 kg,
ząbki czosnku 3 sztuki,
cebula 1 sztuka,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
jajka 2 sztuki "M",
mąka tortowa 1 szklanka,
olej rzepakowy - ile potrzeba
SOS PIECZARKOWY:
olej rzepakowy 6 łyżek,
cebula 2 sztuki,
cukier 1 łyżeczka,
pieczarki 1/2 kg,
kostka rosołowa 1 sztuka/grzybowa,
woda 1 szklanka,
śmietana gęsta 4 łyżki,
koperek 1 pęczek
ziemniaki w robocie zetrzeć na tarczy do placków ziemniaczanych, masę dać do sitka z drobnymi oczkami aby odciekła woda, wodę zlać i do mączki co powstała wsypać z sitka ziemniaki
dodać jajka, makę, kucharka, pieprz mielony, wycisnąć ząbki czosnku, zetrzeć na tarce grubsze oczka cebule, wszystko dobrze wymieszać
smażyć na gorącym oleju rumiane placki ziemniaczane, odkładać na ręcznik papierowy
na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę posypaną cukrem, dodać pokrojone pieczarki i smażyć z 3 minuty, wlać wodę, dać kostkę rosołową grzybową i dusić bez przykrycia na większym ogniu do odparowania wody, dodać gęstą śmietanę, wsypać posiekany pęczek koperku, wymieszać
placki są bardzo chrupiące, aromatyczne i z sosem smakują wybornie............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz