Składniki:
wiśnie bez pestek 1 kg,
woda 3 litry,
cukier 1 szklanka,
kisiel wiśniowy 1 opakowanie,
makaron kolanka 2 szklanki/suche,
jagody 2 szklanki,
śmietana gęsta - ile potrzeba/lub jogurt
wypestkowane wiśnie opłukać, zalać wodą i zagotować
wsypać cukier i gotować z 10 minut na średnim ogniu
wlać kisiel wymieszany w 3/4 szklanki wody, mieszając doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia, zostawić do wystudzenia, ugotowałam zupę wieczorem
makaron kolanka ugotować w osolonej wodzie i przelać na durszlaku zimną wodą
zupę podać z makaronem, wsypać opłukane jagody, włożyć porcję śmietany lub jogurtu - zupa jest pysznie smaczna na upały..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz