2016-07-26

z makaronem i jagodami zupa wiśniowa...

Składniki:


wiśnie bez pestek 1 kg, woda 3 litry, cukier 1 szklanka, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, makaron kolanka 2 szklanki/suche, jagody 2 szklanki, śmietana gęsta - ile potrzeba/lub jogurt


wypestkowane wiśnie opłukać, zalać wodą i zagotować

wsypać cukier i gotować z 10 minut na średnim ogniu

wlać kisiel wymieszany w 3/4 szklanki wody, mieszając doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia, zostawić do wystudzenia, ugotowałam zupę wieczorem

makaron kolanka ugotować w osolonej wodzie i przelać na durszlaku zimną wodą

zupę podać z makaronem, wsypać opłukane jagody, włożyć porcję śmietany lub jogurtu - zupa jest pysznie smaczna na upały..............SMACZNEGO!!!