Składniki:
porzeczki czerwone 2 kg,
jabłka 1 kg,
woda 3 szklanki,
cukier 1/2 kg,
żelfix 1 opakowanie
porzeczki obrać, opłukać, jabłka ze skórką pokroić na kawałki, wsypać owoce do szybkowara
wlać wodę, wsypać cukier, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 10 minut
szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, odlać nadmiar soku (będzie po rozcieńczeniu z wodą do picia), pałką blendera zmiksować owoce, wsypać żelfix i gotować z 2 minuty mieszając
dżem nakładać do czystych słoików, mocno zakręcić, postawić do wystudzenia na denkach, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - dżem jest pysznie słodko-kwaśny...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz