2016-07-14

szybkowar-porzeczkowo-jabłkowy dżemik...

Składniki:


porzeczki czerwone 2 kg, jabłka 1 kg, woda 3 szklanki, cukier 1/2 kg, żelfix 1 opakowanie


porzeczki obrać, opłukać, jabłka ze skórką pokroić na kawałki, wsypać owoce do szybkowara

wlać wodę, wsypać cukier, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 10 minut

szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, odlać nadmiar soku (będzie po rozcieńczeniu z wodą do picia), pałką blendera zmiksować owoce, wsypać żelfix i gotować z 2 minuty mieszając

dżem nakładać do czystych słoików, mocno zakręcić, postawić do wystudzenia na denkach, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - dżem jest pysznie słodko-kwaśny...............SMACZNEGO!!!