2016-07-25

pyszne pierogi z jagodami...

Składniki:


mąka tortowa 500 gram, woda gorąca 1-2 szklanki, masło 1 łyżka, sól 3/4 łyżeczki, woda 4 litry, sól 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3 łyżki, jagody 1 litr, cukier - ile potrzeba, śmietana gęsta - ile potrzeba/lub jogurt


mąkę, sól, w szklance gorącej wody rozpuścić masło i w misie robota wyrobić na kulę gładkie ciasto, jeśli trzeba to dolewać gorącej wody, ciasto zawinąć w folię na 20 minut, podzielić na 3 części, na podsypanej mąką stolnicy wałkować cienkie ciasto, wycinać szklanką kółka - używam do wycinania kółek szklanki do whisky, ma większą średnicę od zwykłej szklanki i lepiej się zlepia nadziane kółka

na każde kółko na środku nakładać opłukane i obsuszone jagody, zlepiać dokładnie pierogi

pierogi odkładać na podsypaną cienko mąką tacę i gotowe porcje nakryć ręcznikiem kuchennym

wodę zagotować, wsypać sól, wlac olej rzepakowy i wkładać do wrzątku partiami po 12-15 pierogów, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3 minuty, wyjmować cedzakiem i krótko zimną wodą z kranu przelać, odkładać na talerz

podawać pierogi posypane cukrem z gęstą śmietaną lub jogurtem - pierogi są pyszniutkie i można je jeść i jeść............SMACZNEGO!!!