Składniki:
udka kurczaka całe 4 duże,
przyprawa do kurczaka 1/2 opakowania,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
kucharek 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 6 łyżek,
czosnek 1 główka/duża,
przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki,
woda 3 szklanki,
mąka pszenna 2 łyżki,
śmietana gęsta 1 łyżeczka,
woda 1 szklanka
przyprawę do kurczaka wymieszać z kucharkiem, pieprzem i dobrze natrzeć mięso z każdej strony, schować do lodówki na 2 godziny
w garnku szybkowara na gorącym oleju zrumienić uda z każdej strony, podsmażone uda polać przyprawą w płynie, wsypać obranem pokrojone w plasterki ząbki czosku
wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować z 35 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
z szybkowara wyjąć uda, można wyjąć kilka plasterków czosnku, do wywaru wlać mąkę wymieszaną ze śmietaną i wodą, pałką blendera zmiksować na sos krótko gotując
uda z sosem smakują z ziemniakami lub z czym się lubi.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz